Εργασίες στον κήπο και τον λαχανόκηπο τον μήνα Νοέμβριο

Εργασίες στον κήπο και τον λαχανόκηπο τον μήνα Νοέμβριο

Ο Νοέμβριος σε ότι αφορά τον κήπο και τον λαχανόκηπο είναι μήνας με αρκετές και σημαντικές εργασίες. Ο τελευταίος μήνας του φθινοπώρου είναι η ευκαιρία για την προετοιμασία των φυτών για τον χειμώνα που έρχεται. Επίσης είναι και ο πιο κατάλληλος μήνας για νέες φυτεύσεις φυτών που δεν είναι ευαίσθητα στο κρύο. Φυσικά οι εργασίες στον κήπο εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή και τον καιρό.

Έτσι εργασίες που θα αναφερθούν στη συνέχεια στις κρύες περιοχές της χώρας θα μπορούσαν να έχουν ήδη γίνει. Από την άλλη η κλιματική αλλαγή και η παράταση του καλοκαιριού επιτρέπει οι εργασίες αυτές να γίνουν λίγο αργότερα στις νότιες περιοχές.

Βασικές φθινοπωρινές εργασίες για τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό του κήπου

Τα εργαλεία του κήπου που δεν χρησιμοποιούνται συχνά τον χειμώνα πρέπει να καθαρίζονται και να αποθηκεύονται σε προφυλαγμένο χώρο. Το ίδιο και τα μηχανήματα όπως οι χλοοκοπτικές μηχανές. Στους κήπους που κατά τη διάρκεια του χειμώνα δεν αρδεύονται οι προγραμματιστές και τα αξεσουάρ του αυτόματου ποτίσματος πρέπει επίσης να αποθηκεύονται για να ξαναχρησιμοποιηθούν την άνοιξη.

Τα έπιπλα εξωτερικού χώρου αν και είναι κατασκευασμένα να αντέχουν τις εξωτερικές συνθήκες καλό είναι να προστατεύονται και αυτά. Έτσι συντηρούνται καλύτερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσης ο Νοέμβριος προσφέρει ίσως την τελευταία ευκαιρία για επιδιόρθωση κατασκευών όπως οι πέργκολες που μένουν εκτεθειμένες στις καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Πριν από την έναρξη των έντονων βροχοπτώσεων οι κομποστοποιητές πρέπει είτε να μετακινούνται κάτω από κάποιο υπόστεγο είτε να σκεπάζονται ώστε να παραμένουν στεγανοί.

Προετοιμασία χλοοτάπητα για το χειμώνα

  1. Μάζεμα πεσμένων φύλλων από τον χλοοτάπητα και τις ελεύθερες επιφάνειες του κήπου. Τα φύλλα μπαίνουν στον κάδο κομποστοποίησης ή τα απορρίπτονται στα σημεία που πετιούνται τα φυτικά υπολείμματα του κήπου.
  2. Οι χλοοτάπητες κατά τους χειμερινούς μήνες είτε ληθαργούν είτε αναπτύσσονται με μικρότερο ρυθμό. Έτσι το φθινόπωρο σταματάνε οι κοπές του χλοοτάπητα.
  3. Στο τέλος Νοεμβρίου καλό θα είναι να γίνει και η τελευταία κοπή στα γρασίδια που συνεχίζουν να αναπτύσσονται.
  4. Μία λίπανση του χλοοτάπητα στο τέλος του φθινοπώρου ευνοεί την ανάπτυξή του την επόμενη άνοιξη. Επιπλέον στις κρύες περιοχές προστατεύει το ριζικό σύστημα του χλοοτάπητα από το κρύο.
  5. Η αυξημένη υγρασία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον χλοοτάπητα. Ευνοεί την ανάπτυξη προσβολών κυρίως από μύκητες αλλά και από έντομα ακόμα και από σαλιγκάρια. Σε περιοχές με μεγάλη υγρασία αναπτύσσονται ακόμα και βρύα πάνω στον χλοοτάπητα. Στη χώρα μας συνήθως συνθήκες μεγάλης υγρασίας αναπτύσσονται σε σκιερά σημεία. Έτσι μέχρι το τέλος του φθινοπώρου καλό είναι να έχουν κλαδευτεί δέντρα (όπως τα κωνοφόρα) και θάμνοι που δημιουργούν σκίαση στον χλοοτάπητα. Επίσης να έχουν απομακρυνθεί τέντες και πανιά σκίασης από τις επιφάνειες του χλοοτάπητα.

Προετοιμασία παρτεριών

  1. Τα παρτέρια καθαρίζονται από ξερά και σάπια φυτικά υπολείμματα, ετήσια φυτά που τελειώνουν το βιολογικό τους κύκλο και φυτά που έχουν χαλάσει.
  2. Είναι η κατάλληλη εποχή να εμπλουτιστεί το χώμα των παρτεριών με κομπόστ.
  3. Από τα πολυετή φυτά αφαιρούνται τα απανθισμένα άνθη και τα ασθενικά ή χλωρωτικά φύλλα.
  4. Το Νοέμβριο φυτεύονται χειμερινά ετήσια όπως κυκλάμινα, καλλωπιστικό λάχανο, πρίμουλες.
  5. Φυτεύονται επίσης οι βολβοί που θα ανθίσουν την άνοιξη όπως: ανεμώνες, τουλίπες, φρέζιες, νάρκισσοι, υάκινθοι.

Φύτευση νέων δέντρων και θάμνων

To φθινόπωρο είναι ιδανική εποχή για τη φύτευση νέων δέντρων και θάμνων στον κήπο. Οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του φθινοπώρου ενισχύουν την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και κάνουν πιο ομαλή την προσαρμογή και την εγκατάσταση των φυτών στην τελική τους θέση.

Αυτή η εποχή είναι επίσης κατάλληλη για να μεταφερθούν μικρά δέντρα ή μικροί θάμνοι σε νέα θέση, αν δεν ευδοκιμούν καλά στη θέση που είναι φυτεμένα. Η εργασία αυτή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μην καταστραφεί το ριζικό σύστημα των φυτών. Μεγαλύτερα σε ηλικία φυτά (που είναι στη θέση του πάνω από 1-2 χρόνια) είναι δύσκολο να επιβιώσουν μετά από μία τέτοια μετακίνηση.

Προετοιμασία λαχανόκηπου για χειμερινά λαχανικά

Το τέλος του φθινοπώρου είναι και η τελευταία παράταση που παίρνουν τα καλοκαιρινά λαχανικά στους λαχανόκηπους των ζεστών περιοχών της χώρας. Στη συνέχεια ο λαχανόκηπος καθαρίζεται, εμπλουτίζεται με οργανική ουσία και αφήνεται λίγες μέρες να “ξεκουραστεί” ώστε η οργανική ουσία να ενσωματωθεί στο έδαφος.
Στις περιοχές που αυτό έχει ήδη γίνει ο λαχανόκηπος είναι έτοιμος ώστε να φυτευτούν τα χειμερινά λαχανικά στις τελικές τους θέσεις.

Κλάδεμα

Στο τέλος του μήνα τα περισσότερα φυλλοβόλα δέντρα και θάμνοι συνήθως έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος του φυλλώματος. Αυτή είναι και η κατάλληλη περίοδος να ξεκινήσουν τα κλαδέματα. Από αυτό τον κανόνα εξαιρούνται οι αμυγδαλιές, κερασιές, ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές και

Προετοιμασία φυτών στο μπαλκόνι και τη βεράντα

  1. Από τις πιο σημαντικές εργασίες του Νοεμβρίου είναι το μάζεμα των πεσμένων φύλλων που μπορούν να φράξουν τις υδρορροές.
  2. Τα φυτά που δεν αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες μεταφέρονται στο εσωτερικό του σπιτιού. Το Νοέμβριο η θερμοκρασία συνήθως δεν είναι απαγορευτική για τα φυτά που χρειάζονται προστασία το χειμώνα. Επιπλέον στο εσωτερικό του σπιτιού δεν χρησιμοποιείται ακόμα η θέρμανση. Έτσι είναι ιδανική περίοδος τα φυτά να μεταφερθούν μέσα και να εγκλιματιστούν σιγά σιγά στον εσωτερικό χώρο. Αργότερα η διαφορά θερμοκρασίας του εξωτερικού από τον εσωτερικό χώρο θα είναι αισθητή και ίσως τα ευαίσθητα φυτά σοκαριστούν.
  3. Όπου χρειάζεται και είναι δυνατόν οι γλάστρες τοποθετούνται κάτω από κάποιο υπόστεγο ώστε να μην πλημμυρίζουν από τα νερά της βροχής.
  4. Οι γλάστρες και οι ζαρντινιέρες ανασηκώνονται από το πάτωμα είτε με γλαστροθήκες είτε με ποδαράκια για φυτοδοχεία ώστε να διευκολυνθεί η αποστράγγιση.
    Το αυτόματο πότισμα πρέπει να σταματήσει ή να ρυθμιστεί ανάλογα με την περιοχή.

 

Πηγή: gardenguide.gr